מוגש כשירות לציבור ללא תשלום

25. תפיסה כמותית – "קן העורב"

(חומר לימוד זה מבוסס ברובו על מה שלמדתי ממורתי רחל דיטשר במכון חופ"ן.)
זיהוי הכמות חשוב לצורך הפנמה של משמעות המספר ולצורך הבנה
של התרגילים המרכיבים את המספר (4 למשל מורכב מ 2 ו 2, או 3 ו 1).
גם נושא זה מופיע במצגות שבאתר.

קן העורב טוענים שעורב מסוגל לספור עד 3 כדי לבדוק אם חסרות ביצים בקן. לגבי המספר 4, הוא קולט שיש בקן יותר מ- 3 ביצים. גם אנו מסוגלים לקלוט מבלי לספור – מספר מסויים של חפצים המונחים לפנינו. נדע שיש לפנינו חפץ אחד מבלי לספור. אנו קולטים מיידית וללא ספירה גם את המספר 2 ואת המספר 3. ניתן להשתמש בתכונה זו לצורך זיהוי כמות מפזרים בדידים על השולחן, כל פעם מספר בדידים אחר ולאו דווקא לפי הסדר. ניתן לשחק עם שני ילדים כדי להוסיף מוטיבציה חברתית ללימוד. מכסים את הבדידים בעזרת ספר, מרימים אותו לרגע ומבקשים מהילד לאמוד כמה בדידים יש מתחתיו. שיטה נוספת היא לבקש מהילד לנסות לסדר סידורים שונים למספר. אפשר לסדר באופן שונה את הבדידים על פי מקומם או צבעם, או להכין "גינה" מצוירת של פרחים עם קומבינציות שונות של צבעים במספר עלים שונה, ומציאת התרגילים הקשורים לכך (בהמשך המאמר).

זיהוי כמות –
מניחים שני בדידים על השולחן. מגלים ומסתירים במהירות.
כמה יש כאן? 2.
מניחים בדיד אחד על השולחן. כמה יש כאן? 1.
3 בדידים – שוב התשובה יכולה להיות מהירה ובלי ספירה.
מניחים בצורה מפוזרת 4 בדידים על השולחן. כמה יש כאן?

הילד אולי יתקשה, יבקש להראות לו שוב את הבדידים וינסה לספור. מתווכים לו שיטה קלה יותר: אתה יכול לראות שיש כאן שתיים ושתיים. שתים מול שתיים זה ארבע. שתי חברות מול שתי חברות.
או קבוצה של שלוש וקבוצה של אחד.

זיהוי הכמות נעשה על ידי זיהוי של שניים או שלושה בדידים, או שתיים -שלוש קבוצות של שנייים ושלושה בדידים.
למשל, מזהים שש על פי שתי קבוצות של שלוש, חמש ע"י קבוצה של שלוש ושל שתיים, תשע ע"י שלוש קבוצות של שלוש, שבע ע"י שתי קבוצות של שלוש ועוד אחד. או שתי קבוצות של שתיים ואחת של שלוש. שמונה ע"י שתי קבוצות של שלוש ועוד שתיים (6+2 ). 

9 הוא 3,3,3 (תשע הוא מספר קדוש, לפי המצגת באתר/ הכרת הספרות) 10 הוא 3 קבוצות של 3 ועוד 1. העבודה תלויה כמובן ברמה של הילד בחשבון. ילד קטן יכול לעבוד רק עד 4 בדידים. העבודה חשובה גם לזכירה והטמעה של התרגילים השונים. 

לאחר שעובדים על כך אפשר להראות, שכאשר הבדידים מסודרים בצורה סימטרית או "יפה", קל הרבה יותר לקלוט מה המספר. הילד קולט כמה קבוצות של שלוש או שתיים יש ומבצע את החישוב לאחר שהבדידים הוסתרו. העבודה הזאת חשובה מאוד גם להבנת המבנה העשורי. אם מפזרים 11 בדידים, יהיה ליד קשה מאוד לתפוס את המספר. אריזה של 10 בדידה בצורת עשרת תקל על זיהוי המספר. אבל זה בהמשך, ולפני שמלמדים את המבנה העשורי אני מלמדת גימטרייה, שהכללים שלה הפוכים מהמבנה העשורי – ע"מ להבהיר אותו יותר.

משחקי קובייה זיהוי הכמות ישתפר אם נשחק עם הילד במשחקי קובייה או סתם, נטיל קובייה ונראה למי מספר גדול יותר. אחרי שיודעים טוב יותר חשבון אפשר להטיל שתי קוביות ולחבר את הסכום, לראות מי קיבל מספר יותר גבוה.

מומלץ להיעזר במצגת מס' 12, תפיסת כמות