מוגש כשירות לציבור ללא תשלום

35. זוגות לעשר – תרגילי חיבור שסכומם 10

בשיעור הבא מסיימים את השטיח בעזרת הבדידים. בודקים לגבי כל טור על איזה תרגיל מדובר. עוברים להמחשה בציור. מציירים שטיח כזה במחברת החשבון וצובעים בטושים. אחר כך כותבים את התרגילים המתאימים בטור במחברת.

מסתכלים על טור התרגילים ושואלים את הילד מה מיוחד במספרים. הילד ידבר אולי על כך שהמספרים עולים בצד אחד ויורדים בצד השני. זה לפי חוק שימור הכמות, לקחנו בדיד והחלפנו אותו, כך שמקבוצה אחת ירד בדיד ולקבוצה השנייה נוסף אחד. כך הסכום נשאר אותו הדבר, 10.
חלק מהתרגילים דומים – מתחלפים. מחברים בקו בין התרגילים הדומים. חשוב שהילד יזכור את זוגות המספרים שסכומם 10. הזוגות הם 7,3 8,2 9,1 6,4 5,5 .

מטרת ההתעסקות המרובה היא גם להמחיש את התרגילים וגם לעזור בזכירה. חשוב מאד לזכור את התרגילים האלה, לצורך עבודה על תרגילים עם שבירת עשרת. כדאי לתרגל גם במסירות של כדור, זורקים את הכדור עם תרגיל והילד זורק אותו חזרה עם התשובה.

בשטיח של התרגילים לעשר, אם הילד מעתיק למחברת את התרגילים המבוטאים ע"י טורי הבדידים, ממחיש יפה את עניין התרגילים של חוק החילוף. אפשר לשאול אותו מה נראה מיוחד בתרגילים. ולחבר בין תרגילים מתחלפים.

עושים מבחן, כולל תרגילי חיסור כמו 10-3=
ותרגילים עם נעלמים כמו

עושים גם מבחן עם תרגילים אחרים מתחת לעשר.

יש ילדים שלא יזכרו את התרגילים של "זוגות לעשר".
מה לעשות?
10+0, 0+10 זה לא בעיה.
גם 9+1, 1+9 קל לזכור.
8+2, 2+8 גם לא קשה, זה כמו 8+1+1
5+5 כמעט כל ילד יודע בע"פ, זה יד ועוד יד, מספר האצבעות.
נשארנו עם שתי בעיות, 6+4, 7+3.
אין לי פיתרון לכך, חוץ משני ציורים שיכולים לעזור לזכור.
השש דומה לשבלול בתוך קופסה – ריבוע (מזכיר את 4), לשבע יש מעליו או בצד הרגל האלכסונית שלו – משולש (מזכיר את המס' 3). כמו כובע ליצן.