מוגש כשירות לציבור ללא תשלום

33. גינת הפרחים – הקשר בין חיסור וחיבור, כפל

נשתמש בשיטה של גינת הפרחים לחזרה על מה שלמדנו על תרגילים בין אחד לעשר ולחזרה על הקשר בין חיסור לחיבור. בתוך החזרה אני משלבת חומר חדש.

לפרח הראשון יש עלה כותרת אחד. הוספתי לו כלום. כלומר, 1+0=1
היה לי עלה אחד, אם אקטוף אותו מה יישאר לי?
1-1=0
1-0=1 היה לי עלה כותרת אחד. לקחתי כלום. מה נשאר? עלה אחד, כמו שהיה. בשיעור הראשון, אני מציירת ושואלת ומסבירה. בשיעור הבא, הילד מצייר ומחבר את התרגילים בעצמו.

לפרח השני יש שני עלי כותרת. מהן אפשרויות הצביעה? (צבע אחד לכל עלה, או אחד לשניהם). מהם התרגילים המתאימים?
2+0=2 היו שני עלים ולא גדל עוד אחד.
2-2=0 היו שני עלים, קטפתי את שניהם. מה נשאר?
0+2=2 לפרח לא היו עלים ואז צמחו שניים. כמה יש?
2-0=2 היו לפרח שני עלים, ולא קטפתי כלום.
1+1=2 גדל עלה אחד ואז עוד אחד.
2-1=1 היו שני עלים, קטפתי אחד, כמה נשאר.

מתרגלים את החיסור והחיבור על שלושת או ארבעת הפרחים הראשונים. רואים את חוק החילוף. רואים גם את "החילוף" שיש בחיסור, בין המחוסרים לבין התוצאה, כדי למצוא עוד תרגילים. מחזקים את ההבנה בעזרת המחשה עם בדידים והעם הציור של העיגולים (בהמשך). 

בשיעור הבא, לאחר הדגמה, לתת לילד לעשות את רוב העבודה. לחזרה יש משמעות רק אם הציור, ההחלטות וההבנה איזה תרגיל מבטא מה, נעשים ע"י התלמיד. הוא יבין את דברי המורה אבל הלמידה תהיה יסודית יותר אם יישם לאחר מכן את הדברים בעצמו. המורה מצייר את הקו של הגינה, הקו האנכי של הגבעול, ואומר: עכשיו יש לנו פרח עם שני עלי כותרת. איך ניתן לצבוע אותו? הילד מציע איך. המורה אומר: אם כך, לאיזה תרגיל זה מתאים?

מחליטים יחד על התרגיל. המורה שואל: האם יש עוד אפשרות, לצבוע את הפרח בצורה אחרת? מוסיפים עוד גבעול של פרח והילד מצייר וצובע. מחליט יותר ויותר בעצמו מהו התרגיל המתאים ואם להוסיף עוד פרח – עוד אפשרות. אפשר לתרגל גם אפס עלי כותרת.

לאחר שהילד רוכש ביטחון בתרגילים והגיע עד פרח מספר שמונה, בשיעור הבא מלמדים כפל, כלאחר יד. כלומר כאילו הנושא צדדי ולא חשוב. חוזרים אחורה ומתחילים מאפס. הילד יהיה רגוע ויקלוט טוב יותר, מאשר אם נודיע על לימוד נושא חדש עם תופים וחצוצרות. מוסיפים את נושא הכפל בעת החזרה על הפרחים מהמספר 1.
אחר כך נפתח את נושא הכפל באופן רשמי אבל לילד יהיה כבר בסיס וניסיון קודם של הבנה ופחות חשש אם יצליח לקלוט את הנושא.

אפשרויות צביעה לשלושה פרחים.
התרגילים המתאימים: 3+0=3, 3-3=0, 3-0=3, 0+3=3
2+1=3, 1+2=3, 3-2=1, 3-1=2
1+1+1=3, 3X1=3, 1X3=3
יש כאן תרגיל חיבור שבו המספר 1 חוזר 3 פעמים.
איך כותבים את זה בכפל? עושים הפסקה ועוסקים קצת בכפל