מוגש כשירות לציבור ללא תשלום

27. הקשר בין חיסור לחיבור

הטרמה לכפל בשיעור זה חוזרים אל אפשרויות הסידור של ארבעה בדידים. לאחר מכן מראים שארבע יכול להיות עשוי מארבע אחדות, ארבע פעמים אחד.

פירוש המילה הטרמה = אזכור או הכנה ללימוד מושג לפני הזמן. מקל על הלימוד כי נוצרה סקרנות לגבי המושג והילד פחות מבוהל
לשמוע מילה חדשה.

ארבע יכול להיות עשוי מארבע אחדות בודדות, או משתי חברות מול שתי חברות.
ארבע הוא מספר שמח או זוגי, לעומת שלוש או חמש ששם יש בעיה – לאחד הריבועים (המייצגים ילדים) אין בן זוג.

לקשקוש הקטן בצד יש חשיבות רבה בהבנת הקשר בין חיבור לחיסור, עניין שהבנתו חיונית לצורך "בדיקה" של פתרון תרגילים. יש באתר גם מצגת בנושא.

ארבע יכול להיות עשוי גם משלוש ואחד. אם ניקח את האחד, מה יישאר?

קוט אותי וצבוט אותי הלכו לטייל על הגשר. קוט אותי נפל למים. מי נשאר?
הבדיחה העתיקה הזו חשובה מאד להבנת החיסור. אם ארבע עשוי משלוש ואחד (הם הולכים יחד כמו צבוט אותי וקוט אותי), ואני לוקחת את השלוש, מה יישאר? מציירים, ומסתירים באצבע אחת את 1, רואים שנשאר 3. חוזרים למצב של 4 עשוי משלוש ואחד. מסתירים באצבע את 3, אם אקח את 3, מה יישאר?

ההתעכבות הרבה על מספרים בין אפס לעשר היא מפני שבעשר הספרות האלה נמצא המפתח להבנת החשבון כולו. מי ששולט היטב בפעולות לגבי 10 הספרות, יהיה לו בסיס טוב לגבי כל מה שקורה אחר כך, בגלל המבנה העשורי.

נעבוד עכשיו על תרגילים עם ארבעה בדידים. הילד יכול לנחש סתם שאנו עולים בספירה ולהגיד באופן אוטומטי את המספר הבא. לכן כדאי בתרגיל הבא לעבוד על 6 ואחר כך לחזור ל- 5 כדי לראות אם התרחש כאן תהליך של חשיבה או של ניחוש אינטליגנטי. בדף למטה אפשר לראות צורות שונות של סידור הבדידים, דבר שיכול לעזור בזכירה של התרגילים הקשורים במספר. כדאי לתת לילד להציע אפשרויות שונות ולבדוק לאיזה תרגיל הן מתאימות. אחר כך לבדוק בעזרת ציור את החיסור והחיבור. ליד כל סידור של בדידים – התרגילים המתאימים.

4+0=4
0+4=0

4-4=0
היה לי 4 ולקחתי 4
מה נשאר?

חיבור בציור:
קבוצה של שלושה מצטרפת
לקבוצה של אחד ויוצרת קבוצה של
ארבעה. 3+1=4

חיסור בציור:
ארבע עשוי משלוש ואחד.

אם ניקח אחד, מה ישאר? שלוש.
4-1=3

אם ניקח מארבע שלוש, מה ישאר? 1
4-3=1
יש כאן חילוף מסויים בין המספרים אך זה אינו חוק החילוף.
החילוף בין המספרים הוא מצדדים שונים של סימן השווה =
כשאנחנו מדברים על חוק החילוף הכוונה לחילוף בין מספרים שנמצאים באותו צד של סימן השווה.

מומלץ להיעזר במצגת מס' 13, הקשר בין חיבור לחיסור